[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 22، شماره 2 - ( 1401 ) ::
جلد 22 شماره 2 صفحات 260-252 برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: Quality changes of Fenneropenaeus indicus shrimp treated with Arthrospira platensis extract over five-months storage
چکیده:   (1446 مشاهده)
In this study, the effect of glazing with Arthrospira (Spirulina) platensis extract (SPE) were evaluated on the quality characteristics of Fenneropenaeus (Penaeus) indicus at frozen temperature. Three different concentrations of SPE (0.3, 1.0, and 1.3%) were used and compared with water glazing (WG) and unglazing conditions (UG). Shrimp quality was measured by pH, peroxide value (PV), total volatile basic nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA), textural properties (hardness and cohesiveness), and sensory characteristics for five months of frozen storage. Results illustrated that the glazing treatment reduced the quality loss of shrimp in the course of frozen storage, compared to the unglazed control sample. Variation range of pH, PV, TVB-N, and TBA after 150 days increased to 7.68–7.79, 2.70–2.74 meq per kg O2 lipid, 28.12–30.08 mg/100g, 2.53–2.88 mg per kg MDA, respectively. The values of cohesiveness, hardness and sensory of all groups decreased after 150 days. As regards the glazed samples, those treated with SPE showed lower TVB-N, PV, TBA, and higher textural and sensory properties. However, further research is necessary to optimize the use of SPE in the glazing system.
متن کامل [PDF 375 kb]   (1142 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Fish processing
دریافت: 1401/5/16 | پذیرش: 1401/6/16 | انتشار: 1402/3/6
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Daneshi M, Motallebi Moghanjoughi A, Golestan L. Research Article: Quality changes of Fenneropenaeus indicus shrimp treated with Arthrospira platensis extract over five-months storage. IJFS 2023; 22 (2) :252-260
URL: http://jifro.ir/article-1-5118-fa.html

Research Article: Quality changes of Fenneropenaeus indicus shrimp treated with Arthrospira platensis extract over five-months storage. مجله علوم شیلاتی ایران. 1401; 22 (2) :252-260

URL: http://jifro.ir/article-1-5118-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 2 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4691