[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 11، شماره 3 - ( 1391 ) ::
جلد 11 شماره 3 صفحات 503-490 برگشت به فهرست نسخه ها
Effects of Propolis on microbiologic and biochemical parameters of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) after exposure to the pesticide
چکیده:   (11608 مشاهده)
 

Cypermethrin is a potential toxic pollutant that directly threatens the aquatic ecosystems and environment. Propolis, a natural product collected from plants by honey bees has many functions, such as antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory. This study attempted to detrmine some biochemical and microbiological parameters of rainbow trout fillets after exposure to propolis and cypermethrin. The results of the current study revealed that levels of malondialdehyde (MDA), lactic acid, total volatile base-nitrogen (TVB-N), total counts of psychrophilic, and mesophilic bacteria increased in cypermethrin groups (P<0.05), compared to control group. Furthermore, there were no significant differences in pH levels between groups. Additionally, levels of MDA, lactic acid, TVB-N, count of psychrophilic, and mesophilic bacteria in cypermethrin+propolis treated groups were significantly reduce in comparison to exposed groups with cypermethrin (P<0.05). The findings also showed that the fillet quality some biochemical and microbiologic functions of fishes could be changed in groups that exposed to cypermethrin by propolis. 

 
متن کامل [PDF 311 kb]   (5069 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: fish disease
دریافت: 1391/6/10 | پذیرش: 1394/6/22 | انتشار: 1394/6/22
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fuat Gulhan M, Duran A, Selamoglu Talas Z, Kakoolaki S, Mansouri S M. Effects of Propolis on microbiologic and biochemical parameters of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) after exposure to the pesticide . IJFS 2012; 11 (3) :490-503
URL: http://jifro.ir/article-1-622-fa.html

Effects of Propolis on microbiologic and biochemical parameters of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) after exposure to the pesticide . مجله علوم شیلاتی ایران. 1391; 11 (3) :490-503

URL: http://jifro.ir/article-1-622-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 3 - ( 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645