[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 22، شماره 4 - ( 1402 ) ::
جلد 22 شماره 4 صفحات 852-828 برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: Effect of saffron nanoemulsion on the shelf life extension of shrimp, Penaeus semisulcatus using an ultrasonic homogenizer
چکیده:   (728 مشاهده)
As the prolongation of shelf life in fish processing is  one of the industrial importance, it seems that food and aquatic scientists have been moving toward a point where more novel and efficient methods for refraining from food wastage like integrative systems using nanotechnology-based approaches. Penaeus semisulcatus(n=24) were covered with saffron nanoemulsionat 0% (control, group 1), 3% (group 1), and 5%(group 2).They were kept at 4 and 8°C until further testing. The samples were assessed for microorganisms, sensory quality, peroxide value (PV), and pH.The lowest total count of bacteria, coliform count, and psychrophilic count  were observed in the shrimp samples covered with 3 and 5% saffron nanoemulsions stored at 4and 8°C, respectively (p<0.05). The lowest PV and pH were seen in the shrimp samples covered with 3-5% saffron nanoemulsions stored at 4°C (p<0.05).It is concluded that nanoemulsions of saffron 3% or 5% can enhance the shelf life of shrimp,P. semisulcatus stored at 4°C and 8°C.
 
متن کامل [PDF 1077 kb]   (648 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: aquaculture
دریافت: 1401/5/27 | پذیرش: 1402/1/21 | انتشار: 1402/7/30
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pourmoghadam M, Ahari H, Anvar S, Allahyaribeik S, Ataee M. Research Article: Effect of saffron nanoemulsion on the shelf life extension of shrimp, Penaeus semisulcatus using an ultrasonic homogenizer. IJFS 2023; 22 (4) :828-852
URL: http://jifro.ir/article-1-5126-fa.html

Research Article: Effect of saffron nanoemulsion on the shelf life extension of shrimp, Penaeus semisulcatus using an ultrasonic homogenizer. مجله علوم شیلاتی ایران. 1402; 22 (4) :828-852

URL: http://jifro.ir/article-1-5126-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 4 - ( 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660