[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 9، شماره 3 - ( 1389 ) ::
جلد 9 شماره 3 صفحات 359-352 برگشت به فهرست نسخه ها
Effect of Zataria multiflora Boiss essential oil on the growth of Staphylococcus aureus in the light salted fillets of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix)
چکیده:   (15846 مشاهده)

The effects of different concentrations of Zataria multiflora  essential oils at concentrations of 0, 0.005, 0.015, 0.045, 0.135, 0.405 and 0.810% on the growth of Staphylococcus aureus were studied in a food model system, light salted fillets of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) at storage temperature of 10ºC for 21 days. The results showed that there was no significant difference in bacterial growth between samples treated with different concentrations of Z. multiflora  essential oil and control group immediately post-inoculation. However, there was significant difference in growth of S. aureus  between samples treated with concentration of 0.135 of Z. multiflora  essential oil and control samples (P<0.05) on 2 and 6 days post-storage. No significant difference was observed on the growth of S. aureus in samples treated with lower concentrations of Z. multiflora  (below 0.045%) compared with control group (P>0.05) except of 1-day post-storage. The most inhibitorial effects were observed in the samples treated with 0.405% and 0.8 10% of Z. multiflora  essential oil up to 9 and 12 days post- storage, respectively. 

متن کامل [PDF 226 kb]   (6929 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: fish disease
دریافت: 1389/5/4 | پذیرش: 1394/6/22 | انتشار: 1394/6/22
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Choobkar N, Soltani M, Ebrahimzadeh Mousavi H A, Akhonzadeh Basti A, Matinfar A. Effect of Zataria multiflora Boiss essential oil on the growth of Staphylococcus aureus in the light salted fillets of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix). IJFS 2010; 9 (3) :352-359
URL: http://jifro.ir/article-1-38-fa.html

Effect of Zataria multiflora Boiss essential oil on the growth of Staphylococcus aureus in the light salted fillets of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix). مجله علوم شیلاتی ایران. 1389; 9 (3) :352-359

URL: http://jifro.ir/article-1-38-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 3 - ( 1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660