[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 18، شماره 1 - ( 1397 ) ::
جلد 18 شماره 1 صفحات 123-110 برگشت به فهرست نسخه ها
Effects of different cooking methods on minerals, vitamins and nutritional quality indices of grass carp (Ctenopharyngodon idella)
چکیده:   (4163 مشاهده)
This study aimed to evaluate the nutritional value (proximate composition, fatty acid profiles, vitamins and minerals) contents and also nutritional quality indices (NQI)) of grass carp (Ctenopharyngodon idella) prepared according to common consumer techniques: raw, poached, steamed, microwaved, pan-fried and deep-fried (in olive oil). In comparison to raw fish fillets, when grass carp was cooked there was an increase in protein, lipid and ash contents. Cooking methods had no significant effect on total n-3 fatty acids except for frying fillets. Lowest and highest content of n-3 was shown in deep-fried and pan-fried samples, respectively. Total n-6 fatty acid of cooked samples increased in comparison to raw samples. Na, K, Mg, P and Zn contents of boiled fish fillets significantly decreased. None of cooking methods had a significant effect a vitamin D. However, vitamin A, B1 and B3 contents of cooked fish significantly decreased. 
متن کامل [PDF 400 kb]   (3589 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/10/4 | پذیرش: 1397/10/4 | انتشار: 1397/10/4
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Golgolipour S, Khodanazary A, Ghanemi K. Effects of different cooking methods on minerals, vitamins and nutritional quality indices of grass carp (Ctenopharyngodon idella). IJFS 2019; 18 (1) :110-123
URL: http://jifro.ir/article-1-3723-fa.html

Effects of different cooking methods on minerals, vitamins and nutritional quality indices of grass carp (Ctenopharyngodon idella). مجله علوم شیلاتی ایران. 1397; 18 (1) :110-123

URL: http://jifro.ir/article-1-3723-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 1 - ( 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4660