[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 16، شماره 3 - ( 1396 ) ::
جلد 16 شماره 3 صفحات 1029-1021 برگشت به فهرست نسخه ها
Fatty acid profile and assessment of heavy metals content of Sardina pilchardus captured in the Algerian coast
چکیده:   (5956 مشاهده)
Total lipids, fatty acid composition and heavy metal content of Sardina pilchardus fillet samples captured in February 2014 in Beni saf, Mostaganem, Ghazaouet, Algiers and Jijet coast were evaluated. Total lipid content was related to the five sites of catch (p<0.05), ranging from 7.18 g 100g-1 for Algiers to 10.07g 100g-1 for Beni saf. The fatty acid composition of S. pilchardus shows a high content of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) dominated by n-3 fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA C20:5 n-3) and docosahexaenoic acid (DHA C22:6n-3) with maximum rates of 15.75% and 33.42%, respectively (p<0.05). The saturated fatty acid (SFA) content was important in different samples of sardines, ranging from 35.50% to 41.32% according to sites of capture (p< 0.05). Concerning the heavy metals, the levels of lead (Pb) ranged from 0.013mg to 0.024mg, however those of mercury (Hg) varied from 0.080 mg to 0.130 mg (p<0.05), which affects the health value of the fish species
متن کامل [PDF 743 kb]   (3339 دریافت)    

دریافت: 1396/5/17 | پذیرش: 1396/5/17 | انتشار: 1396/5/17
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Benguendouz A, Bouderoua K, Bouterfa A, Belabes M, Bekada A, Sioriki E et al . Fatty acid profile and assessment of heavy metals content of Sardina pilchardus captured in the Algerian coast. IJFS 2017; 16 (3) :1021-1029
URL: http://jifro.ir/article-1-2872-fa.html

Fatty acid profile and assessment of heavy metals content of Sardina pilchardus captured in the Algerian coast. مجله علوم شیلاتی ایران. 1396; 16 (3) :1021-1029

URL: http://jifro.ir/article-1-2872-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 3 - ( 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 35 queries by YEKTAWEB 4660