[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۳۹۶ ) ::
جلد ۱۶ شماره ۳ صفحات ۸۸۳-۸۶۹ برگشت به فهرست نسخه ها
Interaction of dietary Pediococcus acidilactici and folic acid on growth performance, haematological parameters and non-specific immune response of finger barbel, Acipenser nudiventris
چکیده:   (۵۴۶۱ مشاهده)
This study was conducted to investigate the effects of dietary Pediococcus acidilactici and folic acid (FA) and their combinations on growth performance, haematological parameters and non-specific immune response of Acipenser nudiventris. 210 individuals (initial body weight: 12.84± 1.53g) were fed seven practical diets: the basal diet as the control diet was supplemented with two levels of P.acidilactici (2 and 3 g per kg diet), FA (2 and 4 mg per kg diet) and their combinations. The results showed that the group fed a combined diet of P. acidilactici and FA (4 mg FA+3 g P. acidilactici per kg diet) showed significant increase in body weight increase (BWI), specific growth rate (SGR), feed conversion ratio (FCR) and condition factor (CF). However, experimental diets had no significant effects on survival rate. Both haematological indices and leucocyte counts were significantly (p<0.05) influenced by dietary P. acidilactici and FA and their combinations. In the group fed 4 mg FA+3 g P. acidilactici, lysozyme activity and total immunoglobulin (Ig) levels significantly increased compared to those fed other diets (p<0.05). Moreover, the fish fed diets supplemented with 2 mg FA+ 3 g P. acidilactici per kg diet had considerably higher immunoglobulin (IgM) level (p<0.05). Under the experimental conditions, dietary P.acidilactici and FA had a synergistic effect on enhancing growth performance and immunity of A. nudiventris.
متن کامل [PDF 462 kb]   (۲۶۹۸ دریافت)    

دریافت: 1396/5/15 | پذیرش: 1396/5/15 | انتشار: 1396/5/15
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Delsoz N, Khara H, Shenavar A, Mohseni M. Interaction of dietary Pediococcus acidilactici and folic acid on growth performance, haematological parameters and non-specific immune response of finger barbel, Acipenser nudiventris. IJFS 2017; 16 (3) :869-883
URL: http://jifro.ir/article-1-2859-fa.html

Interaction of dietary Pediococcus acidilactici and folic acid on growth performance, haematological parameters and non-specific immune response of finger barbel, Acipenser nudiventris. مجله علوم شیلاتی ایران. ۱۳۹۶; ۱۶ (۳) :۸۶۹-۸۸۳

URL: http://jifro.ir/article-۱-۲۸۵۹-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 3 - ( 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 35 queries by YEKTAWEB 4700