[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: Probiotics containing Streptomyces spp. improved water quality, survival, growth, and fillet quality of striped catfish under intensive farming
چکیده:   (11 مشاهده)
This study evaluated the benefits of Streptomyces spp. in striped catfish under intensive farming in the Mekong Delta, Vietnam. The lyophilized biomass of two strains, Streptomyces kunmingensis XK9 and Streptomyces angustmyceticus XK22 (10⁹ CFU/g), was incorporated into the catfish pellets at 1 g per kg and administered daily to fish throughout the seven-month trial. Streptomyces supplementation maintained water quality within optimal ranges for temperature, pH, dissolved oxygen, ammonia, and turbidity, whereas control ponds deviated after five months, potentially impairing fish performance. After seven months, fish receiving XK9 and XK22 showed significantly improved survival rate, growth performance, and feed conversion ratio compared with the control (p<0.05). Fillet quality was also enhanced in fish fed Streptomyces-supplemented diets, with significant improvements in proximate composition, amino acid profile, and fatty acid profile (p<0.05). The finding revealed the potential of XK9 and XK22 to improve water quality, enhance catfish growth performance, and enrich the nutritional value of striped catfish under intensive culture. The beneficial effects of these Streptomyces strains make them a promising alternative strategy for sustainable catfish production.
متن کامل [PDF 601 kb]   (5 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: aquaculture
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.03 seconds with 35 queries by YEKTAWEB 4732