[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: Electrospun chitosan-polycaprolactone fibers with thyme essential Oil/ZnO nanoemulsion: Fabrication and properties
چکیده:   (19 مشاهده)

This study developed and characterized electrospun chitosan/polycaprolactone (CS/PCL) nanofibers incorporating a thyme essential oil (TEO)/zinc oxide (ZnO) nanoemulsion for active food packaging applications. Nanofibers were fabricated via electrospinning, with TEO (3% and 6% w/w) and ZnO integrated through an emulsion method, and compared against a direct mixing approach. Scanning electron microscopy (SEM) revealed well-oriented, smooth, and bead-free nanofibers with average diameters ranging from 60 nm (with TEO) to 88 nm (without TEO). Antimicrobial efficacy, assessed over five days, indicated a time-dependent decrease for most nanofibers. Crucially, nanofibers prepared via the emulsion method demonstrated significantly sustained antimicrobial activity compared to those produced by direct mixing. Specifically, TEO-loaded nanofibers, encapsulated via emulsification, effectively maintained the total bacterial count of packaged meat within the standard range (<6 Log CFU/g) for up to 6 days. These findings highlight the significant potential of electrospun CS/PCL nanofibers incorporating emulsified TEO/ZnO for developing effective antimicrobial food packaging solutions, thereby enhancing food safety and extending shelf life.

متن کامل [PDF 718 kb]   (5 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biotechnology
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.03 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4722