[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: Production of a novel promising recombinant trypsin from Fenneropenaeus merguiensis: Towards biochemical and structural characterizations
چکیده:   (147 مشاهده)
This study presents the purification and characterization of novel recombinant trypsin derived from banana shrimp (Fenneropenaeus merguiensis) expressed in E. coli Rosetta-gami. The enzyme was purified using nickel sepharose chromatography and characterized through spectrophotometric kinetic and thermodynamic analyses, circular dichroism, and spectrofluorimetry. The cDNA encoding the putative trypsin, comprising 801 base pairs, was successfully isolated from the hepatopancreas of F. merguiensis. Sequence alignment of amino acids indicated a high degree of similarity (92-95%) with trypsins from F. chinensis, P. vannamei, and F. mondon. The purified recombinant trypsin exhibited a molecular weight of 23 kDa as determined by sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Optimal enzymatic activity was observed at pH 8 and 50 °C, with the enzyme demonstrating stability within a pH range of 7-9 and retaining approximately 50% of its initial activity across a temperature spectrum of 40-70 °C. The calculated half-life of the recombinant trypsin was 21.72 minutes at pH 8 and 50 °C. Kinetic parameters for casein as a substrate were determined, yielding Km, Vmax, kcat, and kcat/Km values of 130.4 μg/ml, 0.0617 μg·min-¹.ml-¹, 131.8 min-¹, and 1.01 min-¹μg-¹, respectively. Traditional methods for extracting trypsin from marine sources are inefficient. However, by utilizing recombinant DNA technology, we have produced a trypsin derived F. merguiensis with unique properties, including thermal stability and alkaline pH tolerance, highlighting its suitability for biotechnological applications.
متن کامل [PDF 1768 kb]   (38 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biotechnology
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.14 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4710