[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 19، شماره 3 - ( 1399 ) ::
جلد 19 شماره 3 صفحات 1383-1373 برگشت به فهرست نسخه ها
Determination of components and in vitro antistreptococcal properties of Mentha piperita L., Satureja khuzistanica Jamzad, Matricaria recutica L., Zataria multiflora Boiss. and Rosmarinus officinalis L. hydroethanolic extracts
چکیده:   (3227 مشاهده)
Streptococcosis is an infectious disease with significant economic and sanitary repercussions for trout farms in the world. The objective of this study was characterize the chemical constituents and  in vitro antibacterial properties of Mentha piperita L., Satureja khuzistanica Jamzad, Matricaria recutica L., Zataria multiflora Boiss and Rosmarinus officinalis L. extracts against streptococcus iniae. The chemical components of the selected hydroalcoholic extracts were also analyzed by GC/MS. The most constituents were menthol (24%) in the M. piperita L., carvacrol (85.88%) in the S. khuzistanica Jamzad, guaiazulene (25.6%) in the M. recutica L. carvacrol (51.12%) in the Z. multiflora Boiss and α-pinene (12.5%) in the R. officinalis L. Among plant extracts under study Z. multiflora had the lowest MIC (4.896 mg ml-1) and MBC (9.792 mg ml-1) and the maximum MIC and MBC were belonged to M. piperita (18.55 mg ml-1) and R. officinalis (33.645 mg ml-1) respectively. Also, the inhibition zone diameter of bacteria had determined by disc diffusion method and compared to erythromycin. The highest and the lowest Inhibition zone diameter were belonged to Z. multiflora (14.43±0.55 mm) and M. recutita (13.23±0.35 mm) respectively. Results showed that Z. multiflora extract exhibited highest antibacterial effect against S. iniae among all plant extracts in this study.
متن کامل [PDF 336 kb]   (1425 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biochemistry
انتشار الکترونیک: 1399/2/12
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tafi A, Meshkini S, Tukmechi A, Alishahi M, Noori F. Determination of components and in vitro antistreptococcal properties of Mentha piperita L., Satureja khuzistanica Jamzad, Matricaria recutica L., Zataria multiflora Boiss. and Rosmarinus officinalis L. hydroethanolic extracts. IJFS 2020; 19 (3) :1373-1383
URL: http://jifro.ir/article-1-2771-fa.html

Determination of components and in vitro antistreptococcal properties of Mentha piperita L., Satureja khuzistanica Jamzad, Matricaria recutica L., Zataria multiflora Boiss. and Rosmarinus officinalis L. hydroethanolic extracts. مجله علوم شیلاتی ایران. 1399; 19 (3) :1373-1383

URL: http://jifro.ir/article-1-2771-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 3 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 35 queries by YEKTAWEB 4710