[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 19، شماره 4 - ( 1399 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 1827-1818 برگشت به فهرست نسخه ها
Effect of different carbohydrate-to-lipid ratios elicits growth, feed utilization, lipid deposition and lipogenic enzyme activity in striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus, Sauvage, 1878) fingerlings
چکیده:   (2515 مشاهده)
This study evaluated the effects of diets containing various carbohydrate-to-lipid (CHO L-1) ratios on growth performance, nutrient utilization body indices and hepatic lipogenic enzyme (malic enzyme, 6-phosphogluconate dehydrogenase and fatty acid synthase) activities. Triplicate groups of Pangasianodon hypophthalmus fingerlings were fed eight isoenergetic and isonitrogenous diets with different carbohydrate-to-lipid ratios (0.51, 0.79, 1.12, 1.79, 2.41, 3.24, 4.43 and 7.62). Higher body fat deposition and lower growth performance were observed in P. hypophthalmus fingerlings fed with high-lipid diet than those fed with high-carbohydrate diet. The fish fed the diet with 7.62 CHO L-1 ratio exhibited significantly (p<0.05) higher hepatosomatic index compared to those fed higher lipid diets (0.51 and 0.79). High dietary carbohydrate level significantly increased (p<0.05) the activities of malic, 6-phosphogluconate dehydrogenase and fatty acid synthase enzyme. Based on the second-order polynomial regression analysis of weight gain, the optimal dietary carbohydrate and lipid contents for P. hypophthalmus fingerling were 304 and 103 g kg−1, respectively, which correspond to a dietary CHO L-1 ratio of 2.95.
متن کامل [PDF 727 kb]   (1051 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: aquaculture
دریافت: 1395/12/25 | پذیرش: 1396/4/26 | انتشار: 1399/4/30
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asemani M, Sepahdari A, Hafezieh M, Dadgar S. Effect of different carbohydrate-to-lipid ratios elicits growth, feed utilization, lipid deposition and lipogenic enzyme activity in striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus, Sauvage, 1878) fingerlings. IJFS 2020; 19 (4) :1818-1827
URL: http://jifro.ir/article-1-2647-fa.html

Effect of different carbohydrate-to-lipid ratios elicits growth, feed utilization, lipid deposition and lipogenic enzyme activity in striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus, Sauvage, 1878) fingerlings. مجله علوم شیلاتی ایران. 1399; 19 (4) :1818-1827

URL: http://jifro.ir/article-1-2647-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 4 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645