[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 18، شماره 4 - ( 1398 ) ::
جلد 18 شماره 4 صفحات 914-903 برگشت به فهرست نسخه ها
Extraction and evaluation of gelatin from yellow fin tuna (Thunnus albacares) skin and prospect as an alternative to mammalian gelatin
چکیده:   (3025 مشاهده)

One of the mainly popular consumed colloid protein materials in pharmaceutics, medical, food and military industries is Gelatin. Especially from warm-water fish gelatin report poss similar characteristics to mammalian’s gelatin .Yellow fin tuna (Thunnus albacares) gelatin skin, lots of waste in form of skin and bones of the fish are produced every day. Analysis factors were extracted alkaline gelatin from skin, physiochemical and rheological test (amino acids composition, SDS- page electrophoreses, FTIR (Fourier transform infrared), moisture content, pH, setting point and setting time, melting point and melting time, color and gelatin yield).  In contrast cool water fish gelatin, yellowfin tuna had higher gelatin content (Proline and Hydroxyproline) than mammalian gelatin content. SDS-electrophoresis for yellow fin gelatin showed protein bands (α, β, γ) same as mammalian’s protein bands. FTIR (Fourier transform infrared) had the same spectra for both of them. Factors were pH (6.1), Moisture (8.5%) Setting temperature and time respectively 4(c) and 60 (s) and Melting temperature and time respectively were 50 (c) and 45 (s). The color was transparent. In light of these results yellow fin tuna prospect as an alternative to mammalian’s gelatin.
 

متن کامل [PDF 432 kb]   (2033 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biotechnology
دریافت: 1395/2/19 | پذیرش: 1397/9/11 | انتشار: 1398/6/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jamili S, Sadeghi H, Rezayat M, Attar H, Kaymaram F. Extraction and evaluation of gelatin from yellow fin tuna (Thunnus albacares) skin and prospect as an alternative to mammalian gelatin. IJFS 2019; 18 (4) :903-914
URL: http://jifro.ir/article-1-2228-fa.html

Extraction and evaluation of gelatin from yellow fin tuna (Thunnus albacares) skin and prospect as an alternative to mammalian gelatin. مجله علوم شیلاتی ایران. 1398; 18 (4) :903-914

URL: http://jifro.ir/article-1-2228-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 4 - ( 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645