[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 15، شماره 2 - ( 1395 ) ::
جلد 15 شماره 2 صفحات 826-818 برگشت به فهرست نسخه ها
Effect of sex and tissue on fatty acid composition in the meat of Blue Swimming Crab (Portunus pelagicus) from the Persian Gulf, Iran
چکیده:   (6507 مشاهده)

Fatty acids composition in edible parts of Blue Swimming Crab (Portunus pelagicus) caught in the Persian Gulf close to the Bushehr Province were investigated. Among saturated fatty acids (SFA), the 16:0 and 18:0 fatty acids were the most two dominant fatty acids in meat tissues that analyzed. 18:1n-9 and 16:1n-7 were the major fatty acids among the MUFAs of male and female crab. The main PUFAs in lipids of crab meat were 20:5n-3 and 22:6n-3. The n-3 PUFA content was highest in female claw meat (20.26%) and lowest in male meat (11.31%), respectively. The sex and tissue had a significant influence on the EPA, DHA and n-3 HUFA. The highest amounts of DHA and the favorable n-6/n-3 ratio in the meat of blue swimming crab indicate that the claw and breast meat is a very omega-rich edible portion of crab body.

متن کامل [PDF 200 kb]   (3267 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biotechnology
دریافت: 1395/2/12 | پذیرش: 1395/2/12 | انتشار: 1395/2/12
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javaheri Baboli M, Velayatzadeh M, Roomiani L, Khoramabadi A. Effect of sex and tissue on fatty acid composition in the meat of Blue Swimming Crab (Portunus pelagicus) from the Persian Gulf, Iran. IJFS 2016; 15 (2) :818-826
URL: http://jifro.ir/article-1-2217-fa.html

Effect of sex and tissue on fatty acid composition in the meat of Blue Swimming Crab (Portunus pelagicus) from the Persian Gulf, Iran. مجله علوم شیلاتی ایران. 1395; 15 (2) :818-826

URL: http://jifro.ir/article-1-2217-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 2 - ( 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660