[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 20، شماره 5 - ( 1400 ) ::
جلد 20 شماره 5 صفحات 1386-1371 برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: Effects of α-lipoic acid on growth and antioxidant enzyme activities in common carp (Cyprinus carpio)
چکیده:   (1752 مشاهده)
This study evaluated the effects of α-lipoic acid (LA) supplementation on antioxidants responses in intestine and liver of Cyprinus carpio juveniles. Four experimental groups were fed in duration of 60 days with a diet containing different levels (0 as control, 0.5, 1 and 1.5g kg−1) of LA evaluating glutathione (GSH) activity, superoxide dismutase (SOD) and total antioxidant activity (TAC) in two organs. Parameters, including survival, weight gain and specific growth rates were also evaluated. The results showed that adding LA supplementation to carp diet led to increased activity of antioxidant enzymes in 1.5 g dose and the difference was significant in 0.5 and 1g groups (p<0.05). There was no significant difference in survival among experimental and control groups (p>0.05). Weight gain in 1 g group was significantly higher than other groups (p<0.05). Specific growth rates exhibited the same response pattern as that of weight gain (p<0.05). The obtained results regarding growth and antioxidant status indicated that LA could be supplemented in diets for Cyprinus carpio at doses between 1 and 1.5g LA kg−1 dry food.
متن کامل [PDF 374 kb]   (884 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: aquaculture
دریافت: 1397/5/21 | پذیرش: 1398/1/27 | انتشار: 1400/6/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shokrolahi S, Salarzadeh A, Mohammadizadeh F, Ghobadi S, Esmaeili A. Research Article: Effects of α-lipoic acid on growth and antioxidant enzyme activities in common carp (Cyprinus carpio). IJFS 2021; 20 (5) :1371-1386
URL: http://jifro.ir/article-1-3565-fa.html

Research Article: Effects of α-lipoic acid on growth and antioxidant enzyme activities in common carp (Cyprinus carpio). مجله علوم شیلاتی ایران. 1400; 20 (5) :1371-1386

URL: http://jifro.ir/article-1-3565-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 5 - ( 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645