[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 21، شماره 5 - ( 1401 ) ::
جلد 21 شماره 5 صفحات 1221-1204 برگشت به فهرست نسخه ها
Research Article: A comparative study on some properties and antioxidant activity of Hypophthalmichthys molitrix (Valenciennes, 1844) protein hydrolysates produced by different hydrolysis methods
چکیده:   (856 مشاهده)
Some functional, physicochemical and antioxidant properties of Hypophthalmichthys molitrix protein hydrolysates produced by alcalase (SCPH-alcalase), acid (SCPH-acidic) and alkaline (SCPH-alkaline) were investigated. No significant difference was observed for degree of hydrolysis (DH), L*, a* and b* values among all types of hydrolysate samples (p>0.05). The highest protein recovery, protein and essential amino acids content were observed in SCPH-alcalase. All protein hydrolysates displayed antioxidant activities, that enhanced by increasing the hydrolysates concentration. The chemical hydrolysates had the highest DPPH (2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging activity, while SCPH-alcalase showed the highest ABTS (2, 2'-azinobis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) radical-scavenging activity and FRAP (Ferric reducing antioxidant power) (p<0.05). The highest solubility and the lowest fat adsorption were observed with the SCPH-alcalase (p<0.05). Increased numbers of hydrophilic groups of SCPH-alcalase are supported by FTIR spectra. The results showed the significant effect of different hydrolysis conditions on hydrolysates properties and indicated alcalase enzyme might be more suitable to produce hydrolysates with desirable functional, nutrition and antioxidative properties.
متن کامل [PDF 440 kb]   (624 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Fish processing
دریافت: 1396/10/10 | پذیرش: 1397/3/7 | انتشار: 1401/9/27
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasanzati Rostami A, Motamedzadegan A, Hosseini S, Rezaei M, Kamali A. Research Article: A comparative study on some properties and antioxidant activity of Hypophthalmichthys molitrix (Valenciennes, 1844) protein hydrolysates produced by different hydrolysis methods. IJFS 2022; 21 (5) :1204-1221
URL: http://jifro.ir/article-1-3230-fa.html

Research Article: A comparative study on some properties and antioxidant activity of Hypophthalmichthys molitrix (Valenciennes, 1844) protein hydrolysates produced by different hydrolysis methods. مجله علوم شیلاتی ایران. 1401; 21 (5) :1204-1221

URL: http://jifro.ir/article-1-3230-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 5 - ( 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645