[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 1 - ( 1386 ) ::
جلد 7 شماره 1 صفحات 102-87 برگشت به فهرست نسخه ها
Some effects of experimental acidification on phenoloxidase, trypsin and lysozyme activities in freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus)
چکیده:   (3717 مشاهده)
Levels of phenoloxidase (Po), trypsin and lysozyme activities were determined following 48 hours exposing freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus) weighing 59.8±3.4g to different low pH values of 6.5, 5.5, 4 and 2.5 at 20-23˚C. Significant decrease were found (p<0.01) in levels of Po and trypsin activities in crayfish haemocyte lysate supernatant (HLS) at pHs 5.5 and 4 compared to the control group (pH 8). Also, plasma lysozyme activity showed a significant increase in water with pHs of 6.5, 5.5 and 4 (p<0.01). Furthermore, measurement of calcium and magnesium concentrations in sera samples showed a significant decrease for calcium ion at pHs 5.5 and 4, while magnesium concentration was significantly decreased only at pH 4 compared to control group (p<0.05). Crayfish exposed to pH 2.5 died within 24 hours post-exposure.
متن کامل [PDF 2657 kb]   (1334 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: fish disease
دریافت: 1396/9/14 | پذیرش: 1396/9/14 | انتشار: 1396/9/14
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soltani M, Khazraeenia S, Sepehri H. Some effects of experimental acidification on phenoloxidase, trypsin and lysozyme activities in freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus) . IJFS 2008; 7 (1) :87-102
URL: http://jifro.ir/article-1-3084-fa.html

Some effects of experimental acidification on phenoloxidase, trypsin and lysozyme activities in freshwater crayfish (Pontastacus leptodactylus) . مجله علوم شیلاتی ایران. 1386; 7 (1) :87-102

URL: http://jifro.ir/article-1-3084-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 1 - ( 1386 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645