[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 19، شماره 2 - ( 1398 ) ::
جلد 19 شماره 2 صفحات 792-780 برگشت به فهرست نسخه ها
Fatty acids and fat soluble vitamins content of Black Sea round goby (Neogobius melanostomus Pallas, 1814) during fishing seasons
چکیده:   (2936 مشاهده)
The aim of the present study was to determine and compare the seasonal changes in the proximate composition, fatty acids profile and fat soluble vitamins content in spring and autumn goby (Neogobius melanostomus) caught from the Bulgarian Black Sea waters. The proximate composition (moisture, protein and total lipid) has been determined according to AOAC (1990).  Analysis of fatty acid methyl esters has been performed by GC/MS system. Vitamins A, D3 and E were analysed using RP-HPLC system. Protein was in the range 18.10 – 18.75 %, fat content was: 1.60-2.61g 100g-1 wet weight (w.w.). The fatty acids (FA) and vitamins contents showed significant seasonal changes. The spring goby was characterized with low saturated fatty acids (SFA, 31.8 %), high mono unsaturated fatty acids (MUFA, 34.86 %) and polyunsaturated fatty acids (PUFA, 33.34 %). In both seasons omega-3 (n-3) PUFA levels were higher than omega-6 (n-6) PUFAs. Higher amounts of alpha-tocopherol (614.9 μg 100g-1w.w.) and all-trans retinol (14.8 μg 100g-1 w.w.) were found in autumn samples, whereas cholecalciferol (4.9 μg 100g-1 w.w.) - in spring goby. Regardless of the observed seasonal changes of nutritional quality, goby species is an excellent source of analysed components, especially of n-3 PUFA, and can be recommended for healthy human diet.
متن کامل [PDF 280 kb]   (1934 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biochemistry
دریافت: 1396/5/31 | پذیرش: 1397/6/20 | انتشار: 1399/1/1
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Merdzhanova A, Dobreva A. Fatty acids and fat soluble vitamins content of Black Sea round goby (Neogobius melanostomus Pallas, 1814) during fishing seasons. IJFS 2020; 19 (2) :780-792
URL: http://jifro.ir/article-1-2895-fa.html

Fatty acids and fat soluble vitamins content of Black Sea round goby (Neogobius melanostomus Pallas, 1814) during fishing seasons. مجله علوم شیلاتی ایران. 1398; 19 (2) :780-792

URL: http://jifro.ir/article-1-2895-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 2 - ( 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645