[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 10، شماره 4 - ( 1390 ) ::
جلد 10 شماره 4 صفحات 630-616 برگشت به فهرست نسخه ها
Effect of hot-water extract of brown seaweed Sargassum glaucescens via immersion route on immune responses of Fenneropenaeus indicus
چکیده:   (16453 مشاهده)

 The development of shrimp aquaculture, in spite of its global necessity, is largely at stake as significant ecological and pathological problems are increasing in the vast majority of the shrimp producing countries. Shrimp immunology is a key element in establishing strategies for controlling diseases in shrimp aquaculture. The total haemocyte count (THC), differential haemocyte count (DHC), total plasma protein (TPP), Phagocytic activity (PA), bacterial clearance efficiency (BCE) and bactericidal activity (BE) were examined when the F. indicus shrimps (11.32±1.20 g) were immersed in seawater (39 ppt and 25 ± 1 C) containing hot-water extracts of brown alga Sargassum glaucescens at 100, 300 and 500 mg/l. These parameters increased significantly (p < 0.05) when the shrimp were immersed in seawater containing hot-water extracts at 100 mg/l after 3h and 300 and 500 mg/l after 2 h. F. indicus shrimps that were immersed in hot-water extracts at 300 and 500 mg/l had increased phagocytic activity and clearance efficiency to Vibrio spp. after 2 hours. But bactericidal activity increased significantly after 1 hour in the same concentrations.

متن کامل [PDF 468 kb]   (5616 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: fish disease
دریافت: 1390/8/8 | پذیرش: 1394/6/22 | انتشار: 1394/6/22
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghaednia B, Mehrabi M R, Mirbakhsh M, Yeganeh V, Hoseinkhezri P, Garibi G et al . Effect of hot-water extract of brown seaweed Sargassum glaucescens via immersion route on immune responses of Fenneropenaeus indicus. IJFS 2011; 10 (4) :616-630
URL: http://jifro.ir/article-1-271-fa.html

Effect of hot-water extract of brown seaweed Sargassum glaucescens via immersion route on immune responses of Fenneropenaeus indicus. مجله علوم شیلاتی ایران. 1390; 10 (4) :616-630

URL: http://jifro.ir/article-1-271-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 4 - ( 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645