[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 16، شماره 1 - ( 1395 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 95-86 برگشت به فهرست نسخه ها
Combined effect of sodium polyphosphate and smoking on quality parameters of fish (Capoeta umbla) sausage
چکیده:   (5397 مشاهده)

Improving food quality is one the major issues for the food processing industry. Since food produced from fish spoils quickly, it obviously cannot be kept for an extended time. The aim of the present study was to determine the effects of sodium polyphosphate and smoking on the shelf life of fish sausage that was produced from Capoeta umbla and stored at 4±1°C. Therefore, we designed four groups: control group (A), which used neither sodium polyphosphate nor smoking; and treatment groups that used only sodium polyphosphate (group B), smoking (group C) and a combination of sodium polyphosphate and smoking (group D). The shelf life of fish sausage in each group was evaluated according to microbiological (total mesophilic and psychrotrophic bacteria, lactic acid bacteria, yeasts and molds), chemical (pH, thiobarbituoric acid and total volatile basic nitrogen) and sensory analysis. The shelf life of groups A, B, and C was determined as 42 days, while the shelf life of group D was 56 days. Thus, we found significant differences between group D and the other two treatment groups, B and C (p<0.05). The findings of the present study indicated that the combination of sodiumpolyphosphate+smoking showed a positive ability to extend the shelf life of fish sausage.

متن کامل [PDF 206 kb]   (2222 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Fish processing
دریافت: 1395/11/25 | پذیرش: 1395/11/25 | انتشار: 1395/11/25
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Özpolat E, Guran H. Combined effect of sodium polyphosphate and smoking on quality parameters of fish (Capoeta umbla) sausage. IJFS 2017; 16 (1) :86-95
URL: http://jifro.ir/article-1-2576-fa.html

Combined effect of sodium polyphosphate and smoking on quality parameters of fish (Capoeta umbla) sausage. مجله علوم شیلاتی ایران. 1395; 16 (1) :86-95

URL: http://jifro.ir/article-1-2576-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660