[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 15، شماره 4 - ( 1395 ) ::
جلد 15 شماره 4 صفحات 1464-1455 برگشت به فهرست نسخه ها
Lecithin effects on blood biochemical parameters and resistance to thermal stress in juvenile of Mesopotamichthys sharpeyi (Cyprinidae family)
چکیده:   (5155 مشاهده)

In this study, the effects of dietary chicken egg lecithin on some blood biochemical factors of Mesopotamichthys sharpeyi juveniles and resistance to thermal shock was investigated. Juveniles with initial average weight of 3.10±0.17 were stocked in 12 fiberglass tanks. Four isolipidic and isonitrogenic diets containing 0% (control), 2%, 4% and 6% chicken egg lecithin were used to feed the fish 3 times per day to satiation during 90 days. Total protein, cholesterol, high density lipoprotein (HDL) and albumin levels were significantly higher (p<0.05) in juveniles fed 6% lecithin compared to the control diet. The triglyceride level was also significantly decreased (p <0.05) in juveniles fed 4% and 6% lecithin compared to that of control group. No significant differences (p>0.05) in globulin and the ratio of albumin to globulin were found in dietary treatments. The thermal stress showed that survival rate of juveniles fed different levels of dietary chicken egg lecithin was higher than control group (p<0.05). The results indicated that administration 4 to 6% of chicken egg lecithin in diets of juvenile M. sharpeyi have positive effects on promoting health status and resistance to thermal shock.

متن کامل [PDF 134 kb]   (2213 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: aquaculture
دریافت: 1395/10/14 | پذیرش: 1395/10/14 | انتشار: 1395/10/14
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seiedzadeh S, Yavari V, Mohammadiazarm H, Mousavi M. Lecithin effects on blood biochemical parameters and resistance to thermal stress in juvenile of Mesopotamichthys sharpeyi (Cyprinidae family). IJFS 2016; 15 (4) :1455-1464
URL: http://jifro.ir/article-1-2519-fa.html

Lecithin effects on blood biochemical parameters and resistance to thermal stress in juvenile of Mesopotamichthys sharpeyi (Cyprinidae family). مجله علوم شیلاتی ایران. 1395; 15 (4) :1455-1464

URL: http://jifro.ir/article-1-2519-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 4 - ( 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645