[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 19، شماره 5 - ( 1399 ) ::
جلد 19 شماره 5 صفحات 2241-2234 برگشت به فهرست نسخه ها
Fatty acid composition of tench (Tinca tinca L., 1758): A seasonal differentiation
چکیده:   (2765 مشاهده)
Seasonal variations of proximate compositions and fatty acids of tench (Tinca tinca) captured from Seyhan Dam Lake were investigated. The results showed that seasonal fatty acid compositions of tench fillets in July, August and November ranged from 29.59% to 33.71% for saturated fatty acids (SFA), from 20.50% to 21.69% for monounsaturated fatty acids (MUFAs) and from 26.50% to 41.85% for polyunsaturated fatty acids (PUFAs). Lipid contents of tench fillets in all seasons were statistically different (p<0.05). The major fatty acids of tench sampled in different seasons were palmitic acid (16:0), stearic acid (18:0), palmitoleic acid (16:1ω7), oleic acid (18:1ω9), linoleic acid (LA, 18:2ω6), arachidonic acid (ARA, 20:4ω6), eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5ω3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22:6ω3). The proportions of DHA ranged from 5.51% to 17.33%. DHA+EPA compositions of tench fillets were in the highest level of 22.47% in November. The highest ARA content was determined in November at 10.88%. The results showed that tench is a good protein and fatty acid source in human nutrition.
متن کامل [PDF 286 kb]   (1163 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biochemistry
دریافت: 1394/11/17 | پذیرش: 1396/8/29 | انتشار: 1399/3/25
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Polat A, Kandemir S, Tokur B, Ozyurt G. Fatty acid composition of tench (Tinca tinca L., 1758): A seasonal differentiation. IJFS 2020; 19 (5) :2234-2241
URL: http://jifro.ir/article-1-2100-fa.html

Fatty acid composition of tench (Tinca tinca L., 1758): A seasonal differentiation. مجله علوم شیلاتی ایران. 1399; 19 (5) :2234-2241

URL: http://jifro.ir/article-1-2100-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 5 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645