[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 13، شماره 1 - ( 1392 ) ::
جلد 13 شماره 1 صفحات 72-58 برگشت به فهرست نسخه ها
Taste activity value, free amino acid content and proximate composition of Mountain trout (Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858) muscles
چکیده:   (8878 مشاهده)
In the present study, we identified free amino acid (FAA) contents and chemical composition in four populations of Salmo trutta macrostigma living in Mediterranean region of Turkey. In addition, taste impacts of FAAs were evaluated by taste active values. Moisture, protein, fat and ash content were found in the ranges of 75.49 - 79.59 %, 16.94 - 19.97 %, 1.58 - 3.75 % and, 1.39 - 1.56 %, respectively. While the significant difference (p<.05) were found among the different populations in moisture, protein and lipid content, no significant (p>.05) differences in ash content was determined. Thirteen FAAs were identified from the muscle tissue of S. trutta macrostigma by HPLC. The Glycine was found predominant as followed by methionine, proline, and glutamic acid. Also, the amount of non-essential free amino acids in S. trutta macrostigma muscle were significantly (p<.05) higher than the essential amino acids. Glutamic acid, methionin, glycine, aspartic acid and lysine were of high taste activity values (greater than one), they had strong taste impacts on the mountain trout meat flavour.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Biology & physiology
دریافت: 1393/2/8 | پذیرش: 1393/2/8 | انتشار: 1393/2/8
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gunlu A, Gunlu N. Taste activity value, free amino acid content and proximate composition of Mountain trout (Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858) muscles. IJFS 2014; 13 (1) :58-72
URL: http://jifro.ir/article-1-1426-fa.html

Taste activity value, free amino acid content and proximate composition of Mountain trout (Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858) muscles. مجله علوم شیلاتی ایران. 1392; 13 (1) :58-72

URL: http://jifro.ir/article-1-1426-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 1 - ( 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645