[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 11، شماره 3 - ( 1391 ) ::
جلد 11 شماره 3 صفحات 530-518 برگشت به فهرست نسخه ها
Effects of Soy protein concentrate and Xanthan gum on physical properties of Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix ) surimi
چکیده:   (11554 مشاهده)
Studies were conducted to evaluate the effects of soy protein concentrate (SPC) and Xanthan gum (X) on physical properties of surimi prepared from Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) using various amount of soy protein concentrate (0, 5 and 10%) and xanthan gum (0, 0.25 and 0.5%) in fish paste during 3 months of frozen storage at -18ºC. Results obtained from folding test showed that the gel-forming ability of the gel treated with commercial blend (4% sorbitol+4% sucrose) was higher than the gels containing soy protein concentrate and xanthan gum (P< 0.05). Xanthan gum had a harmful effect on gel formation of surimi. The lowest expressible moisture values were reported for the gels containing 10% SPC and commercial blend (4% sorbitol+4% sucrose) that indicated the gels matrix had high water holding capacity (P< 0.05). During 3 months of frozen storage at -18ºC, gel-forming ability and water holding capacity of surimi were markedly decreased (P<0.05). Results of this studies demonstrated that the samples consisting commercial blend (4% sorbitol+4% sucrose) and 10 % SPC were more acceptable from the viewpoint of water holding capacity and gel forming ability, respectively.
متن کامل [PDF 491 kb]   (7203 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Fish processing
دریافت: 1391/6/10 | پذیرش: 1394/6/22 | انتشار: 1394/6/22
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hasanpour F, Hoseini E, Motalebi A A, Darvish F. Effects of Soy protein concentrate and Xanthan gum on physical properties of Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix ) surimi. IJFS 2012; 11 (3) :518-530
URL: http://jifro.ir/article-1-624-fa.html

Effects of Soy protein concentrate and Xanthan gum on physical properties of Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix ) surimi. مجله علوم شیلاتی ایران. 1391; 11 (3) :518-530

URL: http://jifro.ir/article-1-624-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 3 - ( 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645