[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 19، شماره 1 - ( 1398 ) ::
جلد 19 شماره 1 صفحات 233-217 برگشت به فهرست نسخه ها
Protection of polyunsaturated fatty acids of fish oil from common Kilka (Clupeonella cultriventris caspia) using holy basil (Ocimum sanctum) essential oil
چکیده:   (2861 مشاهده)
The objective of this study was to investigate the effects of different concentrations of holy basil (Ocimum sanctum) essential oil (HBEO) on the oxidative stability and fatty acid profile of common Kilka (Clupeonella cultriventris caspia) oil (CKO) at different temperatures. HBEO were extracted using microwave-assisted hydrodistillation method and its main components were identified as methyl chavicol (17.97%), β-bisabolene (15.89%), eugenol (13.82%), and 1, 8-cineole (12.10%). When used at concentrations of 500 and 750 ppm, the HBEO significantly reduced the peroxide value and anisidine value of CKO during storage at 45 and 60 °C. By comparison, 100 ppm BHA and 250 ppm HBEO were less effective in reducing the peroxide value and anisidine value of CKO during storage at 45 and 60 °C. Furthermore, HBEO could preserve polyunsaturated fatty acids of CKO during storage at both temperatures. Based on the results of this research, HBEO can be applied to increase the oxidative stability of CKO, and can protect the polyunsaturated fatty acids in CKO.
متن کامل [PDF 567 kb]   (2870 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Fish processing
دریافت: 1395/11/15 | پذیرش: 1395/12/25 | انتشار: 1398/10/29
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Golmakani M, Niakousari M, Keramat M, Khosravi H. Protection of polyunsaturated fatty acids of fish oil from common Kilka (Clupeonella cultriventris caspia) using holy basil (Ocimum sanctum) essential oil. IJFS 2020; 19 (1) :217-233
URL: http://jifro.ir/article-1-2562-fa.html

Protection of polyunsaturated fatty acids of fish oil from common Kilka (Clupeonella cultriventris caspia) using holy basil (Ocimum sanctum) essential oil. مجله علوم شیلاتی ایران. 1398; 19 (1) :217-233

URL: http://jifro.ir/article-1-2562-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 1 - ( 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645