[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
پست الکترونیک::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 9، شماره 1 - ( 1388 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 86-73 برگشت به فهرست نسخه ها
Antioxidant properties of sodium acetate, sodium citrate and sodium lactate on lipid oxidation in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) sticks during refrigerated storage (4˚C)
چکیده:   (23301 مشاهده)

  This study was carried out to investigate the rate of lipid oxidation in fresh rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) and in the sticks treated by (2.5% w/v) sodium acetate (NaA), sodium citrate (NaC) and sodium lactate (NaL). The pH value, free fatty acid (FFA), thiobarbituric acid (TBA) and sensory evaluation (odor, flavor and color) were determined on 0, 3, 6, 9 and 12 days of storage. The results showed that TBA and FFA in control were significantly higher than those in the other groups (P<0.05). Sticks immersed in NaA indicated a significant difference in formation of free fatty acids in comparison with other sodium salt-treated samples on 9 and 12 days after storage. Sticks dipped in NaL had a maximum level of pH at the end of the storage, whereas samples treated by NaA achieved significantly the lowest value of pH, 9 days after storage. Organoleptic assessments of the samples expressed more acceptability of sticks immersed in sodium salt solutions than the control after 3 days of storage. These indicated that sodium salts, particularly sodium acetate, have antioxidant properties.

متن کامل [PDF 183 kb]   (8589 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: Fish processing
دریافت: 1389/4/27 | پذیرش: 1394/6/22 | انتشار: 1394/6/22
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Haghparast S, Kashiri H, Shabanpour B, Pahlavani M H. Antioxidant properties of sodium acetate, sodium citrate and sodium lactate on lipid oxidation in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) sticks during refrigerated storage (4˚C). IJFS 2010; 9 (1) :73-86
URL: http://jifro.ir/article-1-24-fa.html

Antioxidant properties of sodium acetate, sodium citrate and sodium lactate on lipid oxidation in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) sticks during refrigerated storage (4˚C). مجله علوم شیلاتی ایران. 1388; 9 (1) :73-86

URL: http://jifro.ir/article-1-24-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( 1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of Fisheries Sciences Iranian Journal of Fisheries Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645